Alternalive

Inspirerende blogs die passen bij het thema van Alternalive: natuurlijk gezond zijn, blijven of worden. Hoe creëer je een gezonde leef en werkomgeving? Hoe realiseer je je eigen Blue Zone thuis of in je bedrijf? Alle middelen en mogelijkheden hebben we bij de hand; we hoeven alleen maar te leren ze toe te passen.
Hoe kom je goed uit een burn-out. En voor bedrijven antwoord op de vraag: hoe verlaag je het ziekteverzuim?

Leer wat bepaalde voeding met je doet. Begrijpen hoe je je lichaam weer in topconditie brengt. Leer wat vetverbranding doet ten opzichte vasn koolhydraatverbranding (ketonen en ketose).

Hoe kom je in je eigen kracht? Hoe kom je zo dicht mogelijk bij je eigen 'ik'. Hoe kan ik mijn talenten (her)ontdekken en toepassen. Hoe richt ik mijn leven in om te kunnen zijn wie ik ben en te doen wat ik leuk vindt? Hoe wordt ik zichtbaar en kan ik het maximale uit mijn talenten halen? Ja, ook financieel!

Help, ik ga nu echt dood!

hart aan“nu is het voorbij!  Dit is een hart aanval. Ik ga nu echt dood”.

Ik had al een tijdje last van hartkloppingen, angstzweet, niet meer kunnen concentreren. Ik kwam slecht in slaap en werd elke dag moe wakker. De to do lijstjes werden langer in plaats van korter en de high prio’s daar durfde ik niet eens meer naar te kijken.  Ik liep met alles achter. Het lukte al een tijdje eigenlijk niet meer.

Toen het tijdens een hele belangrijke presentatie ineens zwart voor mijn ogen werd, mijn hart als een idioot in mijn keel klopte en ik zomaar ten over staande van mijn hele team op de grond viel, dacht ik “nu is het voorbij!  Dit is een hart aanval. Ik ga nu echt dood”.

De bedrijfsarts stelde me echter gerust. “Nee, het was geen hart aanval, Je bent burn-out. We hebben je laptop afgesloten en je mag nu naar huis. Eén van je collega’s zal je naar huis brengen. Ga lekker leuke dingen doen, slaap, eet gezond en dan hebben we over een maand weer contact”.

Burn-out, voor de tweede keer. Ik had van de eerste niets geleerd. Sterker nog, ik had me na de eerste burn-out zo voorgenomen nooit meer zwak te zijn. Alle persoonlijke grenzen had ik overschreden door dit voornemen. Het was alsof ik de knop ‘voelen waar mijn grenzen liggen’ gewoon had weggegooid.

De tweede keer was de Burn-out heftiger, dieper, somberder, zwaarder. Ik had alweer gefaald. Ik was alweer de zwakste. Iedereen in mijn team stond nog, maar ik moest weer zo nodig omvallen.

Wat moest ik thuis doen? Wat was eigenlijk nog echt leuk. Er lag zoveel werk op mij te wachten. En ik wist al dat het meeste werk er nog zou liggen als ik over een maand zou terugkeren.

Een maand thuis, met drie jonge kids. Waar zou ik de tijd vinden om te ontspannen, om leuke dingen te doen. Er lagen nog zoveel klusjes die maar niet af kwamen. Misschien goed om die dan maar af te maken.

Bovenstaand is fictief, maar het gedachtengoed van veel uitgeputte mensen. Niets laten zien, gewoon doorgaan. Tot dat de man met de hamer komt.

En die man met de hamer komt soms zo laat, dat de terugkeer naar een gezond en energiek leven soms heel lastig is.

In ons Health New Style Centrum zien we deze mensen elke dag. Uitgeput, doodmoe, burn-out, al heel lang allerlei klachten. Voor een 1ste, 2de of derde keer burn-out.  Al bij de Arboarts, de bedrijfsarts en de huisarts geweest. Al een burn-out coach gehad om te kijken wat ze anders kunnen doen. Nog steeds zonder een echt blijvend resultaat.

Een aantal is ook al weer een paar keer terug geweest naar het werk. Moedig re-integreren, omdat je dan 2 – 3 maanden het toch echt niet kunt maken om nog van de baas zijn geld thuis te blijven, niets te doen.

Een aantal meldt zich weer ziek. Een griep die maar niet overgaat, een angst die steeds maar groter wordt. En de vermoeidheid, die was nog helemaal niet weg. Maar wat is het lastig om het weer aan te kaarten.

burn out als je te veel draagtBurn-out, een lastig fenomeen dat hardnekkig blijft. Er is ook zoveel te doen. Er is zoveel informatie te verwerken en het aantal emailtjes, whats apjes, SMS of Messenger berichten met verzoeken van anderen groeit elke dag. Daarnaast is het best lastig om een goed ritme te vinden in een wereld waarin je eigenlijk zelf mag bepalen wanneer en waar je werkt. Als het werk maar afkomt.

Maar ligt het wel aan het werk alleen. Is dat de veroorzaker werkelijk? Misschien is het de druppel, maar na 30 jaar werken met mensen die “ineens” omvallen, niets meer kunnen etc, is het ons heel duidelijk geworden dat de oplossing niet zit in het enkel aanpakken van je dag ritme, je agenda beheer en je assertiviteit.

Nee, het zit veel dieper. En daarom vaak ook zo lastig om het werkelijk uit je leven te krijgen. Zelfs als je het als een cadeau bent gaan zien..

Het is zonde dat er zoveel mensen onnodig burn out zijn en daarom zijn we in de afgelopen jaren een concept gaan ontwikkelen dat iedereen uit zijn burn-out kan helpen. Burn-out is niet meer nodig. De kwaliteit van jouw leven kan omhoog!

Ons 4 stappen aanpak helpt jou wel echt uit je burn out. Voor altijd. Sterker nog, je voelt je daarna zo energiek, vol zelfvertrouwen en moedig. Het is ineens of je in alles wat je tegenkomt kansen en mogelijkheden ziet. Ineens weet echt wat jij wilt en hoe je het wilt.  En, je maakt niet alleen plannen, je voert ze nu eindelijk ook echt uit.

Lees hier verder als je daar meer over wilt weten en in 6 maanden voor altijd uit je burn out wilt komen!

Is het hele team burn-out, dan is er iets anders aan de hand. Ook hierin hanteren we dezelfde basis gedachten, maar dan voor een team. Een fit energiek en happy team is het resultaat.  We maken graag een afspraak!

Als je bang bent dat je de rekeningen niet meer ku...
Burn out of ziek doordat je je niet thuis voelt in...

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
maandag 01 juni 2020
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.